Telefon
Giriş Yap

Şifremi Unuttum

Haber Detayı

PLASTİK PALET NEDİR ? PLASTİK PALET ÖLÇÜLERİ NELERDİR ? NEDEN PLASTİK PALET KULLANMALIYIM ?
2020-03-23 14:12:20

PLASTİK PALET NEDİR ?

               Plastik Palet Nedir; Paketlenmiş ürünlerin, forklift veya transpalet ile kolayca taşınabilmesi için, plastik hammaddeden üretilen ve ihtiyaca göre çeşitli ölçülerde olan taşıma ve ambalaj malzemesidir. Plastik paletler, yoğunlukla HDPE ( yüksek yoğunluklu polyethylen ) veya PP ( polyprophylen ) malzemeden imal edilirler. Farklı üretim şekilleri ve farklı hammadde seçenekleride üretim tercihi olabilmektedir.

Plastik paletler birçok ülkede farklı tip, özellik ve ölçülerde üretilebilmektedir. Son yıllarda özellikle gıda sektöründe yoğunlukla kullanılmaya başlayan plastik paletler, hızla ahşap paletlerin yerini almaktadır. Monoblok yapıları kolay üretim yöntemleri ve uzun ömürlü yapıları sayesinde tercih sebebi olma yönünde sektörde güçlü bir yer almaya başlamıştır. Ülkemizde üretim yapan firmaların kalıp üretim maliyetlerinin yüksek olması, üretimi yapılan kalıbın yüksek tonajlı enjeksiyon makinelerinde uygun olarak kullanım gereksinimi oluşturması ve buna bağlı olarak enjeksiyon makine maliyetlerinin yüksek olması, plastik palet sektörünün ve çeşitliliğinin en büyük handikapları arasındadır.

PLASTİK PALET KULANIM AVANTAJLARI NELERDİR ?

Plastik palet, ahşap palete göre daha fazla kullanım alanına ömrüne sahiptir.

Plastik palet, hafiftir ve bu sayede taşıma esnasında fazla yük oluşturmaz.

Plastik palet, taşıma ve istifleme alanında daha fazla ürün istiflenmesine olanak sağlar.

Plastik palet, kullanım alanına göre farklı ebat ve taşıma kapasitesinde üretilebilir. Üretimi hızlı ve kolaydır.

Plastik palet, sterilize edilmeleri ve temizlenebilmeleri kolaydır.

Plastik palet, başta gıda sektörü olmak üzere hemen hemen her alanda kullanılabilir.

Plastik palet, nem, küf ve değişken hava koşullarından etkilenmez.

Plastik palet, asit, yağ ve alkalinlerden etkilenmez.

Plastik palet, tamamen geri dönüştürülebilir. Uygun şartlar altında çevre dostudur.

Plastik palet, monoblok yapıdadır tek parça olarak üretilmektedir. Üzerinde çivi ve kıymık bulunmamaktadır.

               PLASTİK PALET ÖLÇÜLERİ NELERDİR HANGİ ÖLÇÜLERDE PLASTİK PALET KULLANILIR ?

Plastik palet kullanımı birçok ülkede, standart yapılarına, kullanım amaçlarına, nakliye durumlarına göre farklılık gösterir.

Plastik paletler, ülkemizde genellikle;

80x120 cm, 100x120 cm, 60x80 cm ölçülerinde üretilmektedir. Bazı üretici firmalar 110x110 cm, 110x130 cm ölçülerinde plastik paletlerde üretmektedir. Diğer ölçüdeki plastik paletler genellikle yurtdışından tedarik edilmekte veya ithalat sırasında çeşitli yollar ile yurdumuza gelmektedir. Bu paletler daha sonra ikinci el olarak plastik palet ihtiyacı olan kişilerce alınmaktadır.

Kuzey Amerika ve Güney Amerikada Genellikle

Standart boyut 48x40 inç (1219x1016 mm) olup ISO 1100x1000 mm' ye yakındır. Bu paletler, ABD ve Kanada dahil olmak üzere Kuzey Amerika'ya ve Güney Amerika'ya gönderilecek ürünler için kullanılabilir.

Avrupa ve İngiltere de genellikle

Avrupa ülkeleri 1200x800mm (EURO) standart boyutta ve 1200×1000mm (ISO) kullanırlar. Avrupa'daki süpermarket zincirleri 800x600 mm palet kullanmaktadır.

Asya da Genellikle

Asya ihracat paletleri, 1100×1100 mm'lik mükemmel bir ölçüdür. Standart bir nakliye konteynırına iki tarafta mükemmel şekilde oturur. Bunlar, esas olarak, "monoblok" veya "6 kızak" olarak da adlandırılan, tam çevre tabanlı 4 yollu plastik giriş paletleridir.

Avustralya ve Yeni Zelanda Genellikle

Avustralya'nın iç palet ölçü standardı 1165x1165 mm'dir ve başka bir yerde kullanılmaz. Bu nedenle ürünler menşe ülkesine veya varış noktasına uygun paletler üzerine ithal edilir ve ihraç edilir.

Yeni Zelanda, ISO standardını (1200x1000mm) kullanır.

Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO)

ISO, dünyadaki ülkeler için tek bir standartlar kümesi oluşturmaktadır. Bu standartlar kalite, çevre ve yönetimi için çeşitli endüstrilerde bulunmaktadır.

Uluslararası ticaret arttıkça, uluslararası standartların önemi de artmaktadır. ISO, ihracat gönderi palet boyutları için tek bir standart seti oluşturmuştur. 

Bu standart boyutlandırma listesinde altı ana boyut kategorisi vardır.

  • 1300x1100mm - Dünya çapında kimyasal, mineral ve ham plastik torbalarda nakliye
  • 1219x1016mm (48 ″ x40 ″) - Kuzey Amerika'da en yaygın
  • 1200x1000mm - Avrupa ve Yeni Zelanda'da en yaygın
  • 1200x800mm - Avrupa'da en yaygın
  • 1165x1165mm - Sadece Avustralya'da. İhracat için kullanılmaz
  • 1100x1100mm - Asya'da en yaygın
  • 800x600mm - Avrupa süpermarket zincirleri tarafından kullanılır

İhracat Palet Ağırlığı

Gönderinizi planlarken paletin ağırlığını göz önünde bulundurun.

Karayolu taşımacılığı, hava kargo ve LCL nakliye maliyetleri ağırlıkça hesaplanır, bu nedenle paletin ağırlığını eklemeniz gerekir. Ahşap paletler 13-30 kg ağırlığında olabilir. Buna nazaran Plastik paletler 4,5-10 kg arasındadır.

Endüstride Normal Palet Boyutları

Bazı endüstriler yaygın olarak kullanılan standart bir palet boyutuna sahiptir. Bu endüstrilerden birinde iseniz, bunu dikkate almanız gerekir.

Örneğin, otomotiv endüstrisi parçaları gönderirken standart bir ihracat palet boyutu kullanma eğilimindedir.

Otomotiv endüstrisi

Palet otomotiv endüstrisi için ortak boyut 1200x1100mm'dir.

İlaç

İlaç firmaları için standart palet boyutu 1200x800mm'dir. Genellikle üstü ve alt yüzeyleri tamamen kapalı plastik paletler tercih edilmektedir.

Kimyasallar, mineraller ve ham plastik malzeme

Kimyasallar, mineraller ve hammadde taşıma amaçlı plastik paletler genellikle, 1300x1100 mm ölçülerindedir.

Taşıma Yöntemine Göre Palet Ölçüsü

Doğru palet spesifikasyonunun belirlenmesinde son faktör, kullanım amacınızdır. Her taşıma yöntemi, farklı boyutta bir paletle en iyi şekilde sonuç verir.

Deniz taşımacılığı

Okyanus yük paletleri, okyanus yük gemilerinde istiflenebilen nakliye konteynırlarına sığmalıdır. Nakliye şirketi yüklerinin yoğunluğunu en üst düzeye çıkarmak istemektedir. Bu mümkün olduğunca sık istifleme anlamına gelir.

Okyanus taşımacılığı için en iyi palet boyutları, yan yana sığması ve konteyner alanını iyi kullanması nedeniyle 1200x1000 mm ve 1100x1100 mm'dir. Kullanılacak diğer ölçüler konteynere tam olarak sığmayabilir.

Hava taşımacılığı

Ürünleri hava yoluyla gönderirken, paletleriniz başka bir düz paletin üzerine yerleştirilir ve yerine kilitlenir. Bu nedenle, paletleriniz kızaklara değil ayaklara sahip olmalı ve ayaklar daralan olmalıdır. 

Hava taşımacılığı maliyeti, ağırlıktan büyük ölçüde etkilendiğinden, paletleriniz mümkün olduğu kadar hafif olmalıdır.

Ülkemizde Plastik Palet Çeşitleri Nelerdir. ?

               Ülkemizde yoğunlukla, eni:80 cm, boyu:100 cm yüksekliği de 15 cm olan plastik paletler üretilmekte ve tüketilmektedir.

Sonraki sıralamayı eni:100 cm, boyu:120 cm yüksekliği de 15 cm olan plastik paletler takip etmektedir.

 

Üretim tipi olarak genellikle üstü düz veya üstü delikli plastik palet olarak imal edilmektedirler.

Genellikle plastik paletler, forklift ve transpalet taşıma şekillerine veya taşıyacağı yük tonajına göre ayak bağlantı şekilleri açısından, 2 kızak, 3 kızak, 9 ayak, metal profil destekli olarak şekillendirilirler

Genellikle ülkemizde internet üzerinden arama yapılırken ürünler;

80x120 cm Plastik Palet, 80x120 cm Üstü Kapalı Plastik Palet, 80x120 cm Üstü Delikli Plastik Palet, 100x120 cm Plastik Palet, 100x120 cm Üstü Kapalı Plastik Palet, 100x120 cm Üstü Delikli Plastik Palet,80x120 cm Metal Profilli Plastik Raf Palet Üstü Kapalı, 80x120 cm Metal Profilli Üstü Delikili Plastik Raf Palet,800x120 cm euro palet, 100x120 cm euro Palet, 80x120 cm iç içe geçebilen, 100x120 cm iç içe geçebilen, plastik palet olarak aranmaktadır.